Nyhetsbrev september 2021
Hej,
Snart börjar bisäsongen 2021 lida mot sitt slut. En säsong som startade kallt och regnigt och som sedan blev riktigt varm och vacker.
Årsrapport 2021
Nu är det också läge att fylla i årsrapporten för 2021 – en statistik som SBR samlar in och som bl a ligger till grund för de bidrag biodlar-Sverige får från bland annat EU. En liten ansträngning för enskilda biodlare som gynnar oss alla!
Det finns en ”kupong” i Bitidningen nr 9/2021, sid 22. Fyll i den och ta med till Eggeby eller maila uppgifterna till mig: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
De uppgifter som samlas in är:
Antal invintrade samhällen 2020
Vinterförluster invintrade samhällen
Samhällen 2021
Honungsskörd totalt
Statistiken samlas in för hela föreningen totalt – inga enskilda uppgifter förs vidare. Jag brukar ha som mål att få in uppgifter från alla medlemmar i föreningen, men hittills har jag inte lyckats till 100 procent – kanske blir det i år?
Onsdagar på Eggeby
Vartefter pandemirestriktionerna har lättat har fler och fler medlemmar kommit till våra onsdagsträffar. Jätteroligt att ses ”på riktigt” igen! Vi hoppas att vi vågar bjuda in till träffar inomhus nu eftersom Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna den 29 september. Vi samlas i Huvudbyggnaden på Eggeby, kl 18.30.
Många restriktioner tas bort den 29 september — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
22 september
Bihusesyn – kanske säkrast att alla som vill delta anmäler sig till mig Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eftersom det är först den 29 september som restriktionerna lättar. Fyll i och ta med dig Bihusesyn som finns i Bitidningen nr 4/2021 och på https://www.biodlarna.se/?s=bihusesyn så går vi igenom och diskuterar tillsammans.
30 september
Sista dag för hyra av slungrummet. Sedan stänger vi för säsongen och diskar slungan.
30 september
Motion till årsmötet
Om det är någon som känner behov av att lämna en eller flera motioner till vårt årsmöte så är deadline för detta den 30 september. Maila din motion till mig: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
13 oktober
Honungsbedömning – en förutsättning för att få sin honung bedömd är genomgången Bihusesyn. Ta med dig en burk (neutral och utan etikett) och lämna till Horst någon av onsdagarna i september eller till mötet den 13 oktober.
24 oktober
Kl 11-13 inlämning av ramar för rengöring* se nedan.
13 november
Städdag
24 november
Årsmöte
*Inlämning av ramar för rengöring
Även i år har vi möjlighet att lämna in ramar för ursmältning och rengöring till Töreboda. Vi kommer att samordna transporten dit och hem med hjälp av vår medlem Kjell Andersson.
Inlämning sker på Eggeby den 24 oktober, kl 11-13. OBS!!! Att vax behandlat med Apistan inte tas emot av Töreboda. Den som lämnar in ramar ska ha med ett intyg om att inte Apistan, Apiguard etc använts. Här är länk till intyget som ska skrivas ut och lämnas med ramarna. http://www.sundbybergsbf.se/Intyg-sarbehandling.pdf
Emballera ramar och vax väl, gärna kraftig plastsäck eller kartong max 20 kg/kolli. Avgift tillkommer om detta överskrids. Varje kolli ska vara märkt med:
Namn, adress, telefonnummer och ev kundnummer
Skriv totalt antal kollin, på varje kolli.
Om ramar ska eldas, märk "ELDAS"
Kontakta Mikael om du har frågor eller funderingar. Maila: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Honung 2020
Snart är föreningens honung från i år slut – men vi har burkar kvar från 2020. Helt perfekt i konsistensen, mjuk och bredbar. Ypperlig att använda som ymp. OBS! att det inte är något som helst fel på honungen, den är bäst före augusti 2022, och som vi alla vet så är honung hållbar längre än 2 år.
Priset är 60 kr/500 gram. Ett fynd för mjödtillverkare, bagare och andra storförbrukare av honung. Tipsa gärna!
Många hälsningar
Styrelsen för Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening / Maj Östberg Rundquist, ordförande