Nyhetsbrev mars 2020
Hej,
Så här ser årets program ut (hittills):
Vi träffas på Eggeby gård, med start kl 18.30. Förmodligen kommer vi att få vara i Huvudbyggnaden.
25 mars, Vårbruket, utvintring
29 april, Drottningodling
6 ma,j Veckoträffarna på Eggeby börjar
10 maj, Arbetsdag i bigården – prel datum
23 september, Ljugarbänken
30 september, Bihusesyn
28 oktober ,Honungsbedömning
25 november, Årsmöte

Nybörjarkurs!
Vi kommer att kunna erbjuda en nybörjarkurs även i år på Eggeby. Det är Staffan Lundberg från Upplands Väsby som kommer att vara kursledare och vi har kursen i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Tipsa gärna om du känner någon som vill bli biodlare!
https://www.sv.se/avdelningar/sv-stockholms-lan/kurser/lar-dig-biodling-fran-grunden-160439/

Flow hive-kupa
Vår förening kommer att få en Flow hive-kupa från leverantören i Australien. Kupan ska användas i utbildningssyfte i vår bigård. Det ska bli spännande att uppleva hur kupan fungerar! Det som är speciellt med kupan är att den har en ”kran” på baksidan där honungen rinner ut.


Stölder av bikupor
Tyvärr har flera av våra medlemmar råkat ur för stölder. Två kupor har stulits i Hässelby och två har stulits på Gjörvelns griftegård.

Sigtunaortens Biodlareförening
Som goda ”grannar” är vi välkomna till Sigtunaorten när de har spännande aktiviteter på gång. OBS! meddela Kurt Oldeskog om du kommer: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-346 67 55.

• Nu den 18 mars, kl 18.30-21 kommer Anna Karin Johansson från Vendelbi och berättar om ”Biväxter och biodling”. Föreläsningen är i Husby skola.
Från Märsta åk Måbyleden mot Arlanda. Vid skylt Hembygdsgården sväng vänster. Passera Broby gård och Husby Ärlinghundra kyrka strax därefter ligger Husby skola på höger sida. Adressen är: Husby kyrkby 142, Märsta

• Den 23-24 maj arrangeras en biodlarresa till Åland.

Sigtunaorten biodlarförening bjuder in till Ålandsresa 23 - 24 maj 2020
Vi hoppas du tycker vi arrangerat ett trevligt program, som kommer att detaljeras ytterligare. Det är ingen kostnad att delta i programmet. Var och en samåker i bilar till Åland och sällskapet bestämmer själva om de vill vara kvar över natten. Därmed sköter ni själva bokning av transport och övernattning, eftersom vi som förening inte har kapacitet av vara ”resebyrå”. Max 40 personer och anmälan snarast möjligt.
Du hittar bra länkar och information om bokningar nedan. Men vänligen MEDDELA att du vill vara med i programmet till Kurt Oldeskog på; Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-346 67 55.


Program lördag 23 maj

Avgång Grisslehamn, 10.00 svensk tid
Var och en ansvarar för att ordna mat ombord
Ankomst Eckerö, 13.00 finsk tid

Ålands Biodlares föreningsstuga, 13.30 -15:00

Vi planerar att besöka någon odlare på ön som också är biodlare. Troligen Jan Mattsons äppelmusteri eller Daniels päronodlingar. ca 15:30-16:30

Middag - ett förslag kommer att finnas beroende på antal anmälningar, var och en betalar för sig. ca 18:00

Återresa med avgång från Eckerö för de som bara är med lördag. 18.30 finsk tid Program söndag 24 maj

Åland grönskar - Gör en härlig runda bland våra utflyktsmål runtom på Åland och upplev liv och grönska. Du kan njuta av blommande äppelträd, klappa lamm och kalvar som leker i hagarna, handla frön och sticklingar till din egen trädgård. Håller på mellan 11.00-17:00 finsk tid

Återresa med avgång från Eckerö 18.30 finsk tid

Ankomst till Grisslehamn 19.30 svensk tid

Turlista Grisslehamn – för bokning av bil och passagerare. OBS, Boka så snart som möjligt då det är långhelg och det kan vara svårt att få plats annars. Det kostar lite mer att telefonboka. Bokar du på nätet ingår personbiljetter vid bokning av bil.
https://www.eckerolinjen.se/turlista.html

Förslag på boenden; eftersom det är valfritt att övernatta nedan finns två förslag på boende. Så klart kan du boka något helt eget.
Stalldalen – hos Christian Ekström där rum finns reserverade fram till 7 mars. Därefter har vi ingen garanti på förbokade rum ange Sigtunabiodlarna vid bokning, Kostnad 125 Euro för ett dubbelrum. http://www.stalldalen.com/ eller telefon +358 457 3454443
Bastö stugby: http://bastohotel.com/sv/ eller telefon +358 45 73449583
Ålands Biodlarförening: http://www.biodlarna.ax/ Granna - Jan Mattson äppelmuster; https://www.grannas.ax/sv/har-hittar-du-grannas-appelmust
Daniels frukt: https://www.danielsfrukt.com/fruktodling
Åland grönskar: https://alandgronskar.ax/utflyktsmal/